Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20ORTHODOXA - Ediţia nr.2 din 2009  
         
  Articol:   BASILIUS UND AUGUSTIN ÜBER NATUR UND LANDSCHAFT – EIN VERGLEICH / VASILE CEL MARE ŞI AUGUSTIN DESPRE NATURĂ ŞI PEISAJ – O COMPARAŢIE.

Autori:  ADOLF MARTIN RITTER.
 
       
         
  Rezumat:  Lucrarea de faţă este împărţită de către autor în două părţi. Prima parte se ocupă cu elementele de cosmologie găsite în lucrările Sfântului Augustin, şi anume punctul de vedere augustinian despre călătorie (estetica şi metaforă a călătoriei), despre natură şi peisaj. Un element central al acestei prime părţi este respingerea acuzaţiilor aduse Sfântului Augustin, în conformitate cu care marele Părinte al Bisericii a fost interesat numai de Dumnezeu şi de suflet, natura fiind exclusă, din diferite motive, din această ecuaţie. Partea a doua a acestei lucrări constă într-o analiză a unui fragment dintr-o scrisoare scrisă de Sfântul Vasile cel Mare, în care peisajul în cazul în care el însuşi retras (Iris, în provincia Pontului), în scopul de a trăi o viaţă de rugăciune şi linişte este descris. Mai precis, ceea ce este revizuit aici este modul în care această descriere a fost percepută în cursul istoriei, de la Alexander von Humboldt pentru cercetarea patristică moderne (Hans von Campenhausen, O. Dreyer), precum şi motivul care l-a determinat Sfântul Vasile de a acţiona în acest fel.

Cuvinte-cheie: Sfântul Vasile cel Mare, Augustin, călătorie, natură, peisaj
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă