Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA REFORMATA TRANSYLVANICA - Ediţia nr.2 din 2021  
         
  Articol:   AZ ÁTMENET ETIKÁJA – AZ ELŐREGYÁRTOTT SÍREMLÉK, MINT ÖNKÉP / ETICA TRANZIȚIEI –EPITAFUL PREFABRICAT, CA PORTRET DE IDENTITATE.

Autori:  TÓDOR CSABA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbtref.66.2.06

Published Online: 2021-12-20
Published Print: 2021-12-30
pp. 119-140

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract. Jelen tanulmány egy tágabb kutatás része. A kutatás tágabb kontextusa az angol és az erdélyi temetési szertartások összehasonlítása. A jelenlegi írásom ennek a tágabb kutatási kontextusnak egy szeletét vizsgálja. Ez a konkrét probléma pedig úgy hatá-rozható meg, mint a temetési szertartás, ami hagyományosan az átmenetiséget szol-gálta; mint lineáris szertartás kezdi elveszíteni átmeneti jellegét. A tanulmány a társa-dalmi okok feltárásával vizsgálja, hogy miként számolódik fel a lineáris átmenetiség a temetésben, és végül hogyan jelennek meg az úgynevezett egzisztenciális lyukak a temetési szertartásban.

Kulcsszavak: önkép, posztszocialista identitás, síremlék, temetés
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă