Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.2 din 2014  
         
  Articol:   VALERIU ANANIA – PASĂREA MĂIASTRĂ. O LECTURĂ ETNOLOGICĂ.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Spre deosebire de alți colegi de breaslă ai săi, literați sau teologi, care i-au fost contemporani, Valeriu Anania nu a avut preocupări sistematice de cercetare a folclorului, chiar dacă, așa cum rezultă din Memorii, înregistrarea acestuia pare să-l fi interesat la un moment dat. Îmi propun în cele ce urmează analiza nuvelei Pasărea măiastră din perspectiva posibilelor sale surse folclorice. Aproximarea locului pe care motive/ teme/ legende precreștine îl ocupă/ îl pot ocupa într-o lume creștină constituie, în opinia mea, o miză majoră a textului pe care îl discut.

Cuvinte cheie: Valeriu Anania, Amintirile peregrinului apter, Pasărea măiastră, surse folclorice, mănăstirea Polovragi, Sfântul Hristofor – „Sfântul-cu-cap-de-câine”, ATh. 550.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă