Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.2 din 2013  
         
  Articol:   FILOSOFIE POSTMETAFIZICĂ ŞI TEOLOGIE APOFATICĂ. DE LA FENOMENOLOGIA LUI JEAN-LUC MARION LA STATUTUL PARADOXAL AL GÂNDIRII ÎN TEOLOGIA LUI VLADIMIR LOSSKY.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Contextul postmetafizic al filosofiei contemporane evidențiază refuzul metafizicii, pe baza argumentului că metanarațiunile modernității și-au pierdut legitimitatea. Rațiunea își pierde puterea, permițând dezvoltarea unor noi mișcări religioase, fără fundamente dogmatice, accentuând sentimentalismul și experiența religioasă subiectiviste. Gândirea lui Jean-Luc Marion reprezintă una dintre posibilitățile contemporane pentru dialogul dintre teologie și filosofiile postmetafizice. Concepte precum „Dumnezeul fără ființă”, „idolul”, „icoana” și „distanța” oferă gândirii slabe a postmodernității un răspuns fenomenologic coerent. Pornind de la aceste considerații, textul de față analizează teologia apofatică a lui Vladimir Lossky, argumentând în favoarea statutului paradoxal al gândirii în Tradiția Bisericii Ortodoxe: pe de o parte, o gândire dogmatică tare, foarte importantă pentru credința creștină; pe de altă parte, aceeași gândire dogmatică se dovedește slabă, insuficientă, fiind depășită de teologia negativă și de experiența mistică a Bisericii.

Cuvinte cheie: filosofie postmetafizică, teologie apofatică, Jean-Luc Marion, Vladimir Lossky, fenomen saturat, antinomie dogmatică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă