Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.2 din 2010  
         
  Articol:   RELAŢIILE INTER-CONFESIONALE ÎN REPUBLICA MOLDOVA. CÂTEVA ASPECTE DE GEO-TEOLOGIE APLICATĂ.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:   Relaţiile inter-confesionale, în Republica Moldova (RM) sunt într-o mare măsură diferite de cele existente în alte ţări, în principal ortodoxe. Această situaţie este determinată de percepția și interpretarea negativă a dialogului ecumenic de către Biserica Ortodoxă din Republica Moldova (BOM). În ceea ce priveşte afacerile externe, contactele BOM cu celelalte Biserici de Vest sunt limitate la colaborări formale. Motivul care stă la menţinerea relațiilor inter-confesionale externe la acest nivel de înstrăinare se află în reacţia defensivă aparţinând reprezentanţilor bisericilor și mănăstirilor ortodoxe din Moldova, şi la unele non organizaţii non-profit, care pledează pentru înstrăinarea totală a BOM de Biserici din Vest. La nivel intern relaţiile inter-confesionale pot fi descrise ca fiind mai degrabă tensionată. În acest context, nu se poate vorbi de o colaborare reală. Urmând căile Bisericii Ortodoxe Ruse, BOM joacă un rol semnificativ și în stat, fapt care îi permite să păstreze relaţiile inter-confesionale în afara intereselor care au prioritate. În consecinţă, în această lucrare vom încerca să abordăm situaţia reală a relaţiilor inter-confesionale în RM, precum şi motivele care definesc (in)existenţa unor astfel de raporturi.

Cuvinte-cheie: relaţii inter-confesionale, Republica Moldova, Biserica Ortodoxă din Moldova, bisericile creştine occidentale
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă