Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.2 din 2010  
         
  Articol:   SF. DIONISIE AREOPAGITUL ÎN CONTEXTUL FILOSOFIEI POSTMETAFIZICE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Acest studiu analizează importanţa gândirii apofatice a lui Dionisie Pseudo-Areopagitul în contextul post metafizic contemporan, ţinând cont de filosofia lui Jean-Luc Marion şi Gianni Vattimo. Influenţa filozofiei lui Dionisie asupra lui Marion a fost considerabilă, fiind evidentă în modul în care fenomenologul francez creează concepte precum „Dumnezeu fără ființă”, idol, icoana și distanță. În plus pentru conceptul lui Vattimo de „gândire slabă” şi pentru creștinismul secularizat şi nihilist postmodern, filosofia dionisiană reprezintă un răspuns şi o punte de dialog cu credinţa Bisericii. Pornind de la teologia apofatică, în absenţa căreia dogmele credinţei suferă de o inevitabila „slăbiciune”, acest text încearcă să ofere un răspuns, uneori într-o manieră apologetică, subliniind asemănările, dar, de asemenea, diferenţele fundamentale între statutul metafizicii in post-modernitate şi statutul dogmelor în Tradiţia Bisericii.

Cuvinte-cheie: Sf. Dionisie Pseudo-Areopagitul, Jean-Luc Marion, Gianni Vattimo, idol, icoană, „gândire slabă”, filosofia post-metafizică, teologia apofatică şi catafatică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă