Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.2 din 2010  
         
  Articol:   REVENIREA LA FORMA INIŢIALĂ A UNEI INSTITUŢII ECLEZIASTICE. TRANSFORMAREA VICARIATULUI ORTODOX DE LA ORADEA ÎN EPISCOPIE 1900-1918.

Autori:  MARIUS EPPEL.
 
       
         
  Rezumat:  Acest studiu se referă la o problemă majoră cacu care se confruntă între 1900-1914 instituția vicariatului, şi anume reactivarea Episcopiei Oradiei. Aceasta a încetat să mai existe după 1695, Consistoriul eparhial fiind reînviat numai în anul 1793. La începutul secolului 20, scaunul metropolitan considerat reactivarea acesteia. Acţiunea a început cu entuziasm, dar problemele materiale care au apărut pe parcurs, lipsa unei decizii unanime, precum şi la izbucnirea primului război mondial a împiedicat acest obiectiv să fie realizat până mult mai târziu.

Cuvinte-cheie: Biserica Ortodoxă, Transilvania, episcopie, vicariat, consistoriu, Oradea
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă