Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.2 din 2008  
         
  Articol:   DIMENSIUNEA COMUNITARĂ A LIBERTĂŢII RELIGIOASE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ / LA DIMENSION COMMUNAUTAIRE DE LA LIBERTÉ RELIGIEUSE DANS L’UNION EUROPÉENNE.

Autori:  PATRICIU DORIN VLAICU.
 
       
         
  Rezumat:  Libertatea religioasă este una dintre cele mai importante probleme de interes pentru societatea contemporană. Se insistă uneori prea mult pe libertatea personală şi se ignoră aspecte necunoscute legate de exercitarea libertăţii religioase în comunitate. Acesta este motivul pentru care considerăm că este util să se analizeze unele aspecte ale libertăţii religioase şi de cult, subliniind contrastul ce apare între libertatea religioasă şi interesele statelor de a controla şi, uneori, de a utiliza capitalul de încredere al cultelor. Vom analiza această problemă în diferite sisteme juridice europene, studiind de asemenea că conflictul dintre autonomia cultelor şi intervenţia statului.

Cuvinte cheie: libertate religioasă, Uniunea Europeană, dimensiune comunitară, Biserică, autonomie, intervenţia statului.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă