Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.2 din 2008  
         
  Articol:   UN IMN MARIOLOGIC CELEBRU: MĂRIRE… ŞI ACUM… DIN VECERNIA ADORMIRII NĂSCĂTOAREI DE DUMNEZEU / UN HYMNE MARIOLOGIQUE CÉLÈBRE DES VÊPRES DE L’ASSOMPTION DE LA VIERGE.

Autori:  VASILE STANCIU.
 
       
         
  Rezumat:  Un imn mariologic celebru din Vecernia Adormirii Născătoarei de Dumnezeu. Fecioara Maria a fost întotdeauna cântată în creaţia imnografică orientală, începând din perioada primară a Bisericii creştine, când a fost definită dogma mariologică ortodoxă. În contextul supravenerării Maicii Domnului de către comunităţile Bisericii primare, cultul Fecioarei Maria s-a dezvoltat în paralel cu afirmarea tot mai evidentă a rolului ei în iconomia mântuirii de către Sinoadele ecumenice. Anul liturgic este presărat de sărbători ale Fecioarei şi creaţia imnografică cât şi comentariile acestei creaţii sunt abundente. În ceea ce priveşte Vecernia Adormirii, aspectul ei inedit constă în ea sunt cântate toate cele opt melodii ale muzicii bizantine. Prezentul studiu expune, pentru prima dată un imn al acestei Vecernii, in varianta sa transilvăneană.

Cuvinte cheie: imn mariologic, Vecernie, Adormirea Maicii Domnului, Theotokos
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă