Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.2 din 2008  
         
  Articol:   ROLUL DE MODERATOR ÎNDEPLINIT DE PRESA ROMÂNEASCĂ ÎN DISPUTELE FILOLOGICE DIN TRANSILVANIA PRIVIND ADOPTAREA ALFABETULUI LATIN.

Autori:  ANA BACIU.
 
       
         
  Rezumat:  La mijlocul secolului al 19-lea, presa românească din Transilvania s-a dezvoltat în conformitate cu programele iniţiate de către publicaţiile din alte provincii locuite de români. Cu toate acestea, se pot observa anumite caracteristici specifice, din cauza circumstanţelor speciale în care aceasta a funcţionat sub ocupaţia Imperiului Habsburgic. Având în vedere acest context, într-un cadru specific, aproape de ambianţa europeană, presa românească a apărut ca un moderator în disputele filologice care au loc în Transilvania în acel moment. Dimensiunile acestor dispute sunt înregistrate în complexitatea lor adevărată în unele dintre publicaţiile româneşti din această provincie, republicată în mai multe publicaţii locale maghiare sau germane, precum şi în Moldova şi Ţara Românească.

Cuvinte cheie: presa românească, dispute filologice, Transilvania, secolul al 19-lea, alfabetul latin, rolul de moderator.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă