Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.2 din 2007  
         
  Articol:   EVANGHELIE SI DOGMĂ TRINITARĂ - TEOLOGIA TRINITARĂ A SFÂNTULUI VASILE CEL MARE / ÉVANGILE ET DOGME TRINITAIRE. LA THÉOLOGIE TRINITAIRE DE SAINT BASILE DE CÉSARÉE.

Autori:  CIPRIAN VIDICAN.
 
       
         
  Rezumat:  Sfântul Vasile cel Mare este apărătorul şi continuatorul triadologiei de la Niceea (325), pe care o prelungește prin afirmarea egalităţii Duhului Sfânt cu Tatăl şi cu Fiul. Contribuţia sa personală constă în schimbarea sensulului termenului hypostasis de la Niceea. Deşi Sinodul de la Niceea înţelege prin acest termen ființa comună a Tatălui şi a Fiului, prin urmare un echivalent al lui ousia, Sfântul Vasile cel Mare va desemna prin el subzistenţa specifică a celor trei persoane. Aceasta inovație terminologică va fi determinată de atenţia pentru a evita amestecarea cu erezia sabeliană. Aceeaşi grijă explică faptul că Sfântul Vasile i-a sfătuit pe destinatarii scrisorilor sale, să evite folosirea termenului prosopon, îmbibat și el cu o savoare sabeliană.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă