Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.2 din 2006  
         
  Articol:   RECENZII - REMUS GRAMA, POLICARP MORUŞCA, PRIMUL EPISCOP AL ROMÂNILOR DIN AMERICA. SCRISORI DIN CAPTIVITATE. TRAGEDIA DESPĂRŢIRII BISERICEŞTI A ROMÂNILOR DIN AMERICA, PREFAŢĂ DE PR. PROF. UNIV. DR. MIRCEA PĂCURARIU, EIKON, CLUJ-NAPOCA, 200.

Autori:  GH. NAGHI.
 
       
         
  Rezumat:  Relativ recenta apariţie a cărţii închinate primului episcop al românilor din America, Policarp Moruşca datorata Părintelui Dr. Remus Grama din Cleveland, cu o prefaţă de Părintele Profesor Mircea Păcurariu, face cinste clerului ortodox român american care nu are prea mult a se lauda cu lucrări de o asemenea ţinută ştiinţifică. Existenţa unor motive obiective este indubitabilă şi incontestabilă. Apoi subiectul Policarp Moruşca a preocupat pe unii cărturari (puţini, din păcate) precum Mitropolitul Nicolae Corneanu1, Mircea Păcurariu, Aurel Sasu şi Pr. Gabriel Viorel Gârdan. A mai fost şi subiectul unei conferinţe susţinute chiar de autorul cărţii, în Canada, la Campul Romanesc intitulată “Episcopul Policarp Moruşca şi Exilul” care a dezvăluit pagini preţioase de istorie recentă a ortodoxiei romaneşti pe pământ american, vizavi de poziţia autorităţilor din Romania. Şi în fine a fost elogios prezen-tată de Pr. Anton Frunză iar Pr. Ioan Ioniţă aduce câteva completări documentare inedite cu un cald mesaj pentru unire.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă