Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.1-2 din 2004  
         
  Articol:   THÉOLOGIE DE LA LITURGIE "POUR LA GLOIRE DE DIEU ET LE SALUT DU MONDE" / TEOLOGIA LITURGHIEI "PENTRU SLAVA LUI DUMNEZEU ŞI MÂNTUIREA LUMII".

Autori:  PAUL DE CLERCK.
 
       
         
  Rezumat:  Teologia liturghiei “pentru slava lui Dumnezeu şi mântuirea lumii”. Autorul observă distincţia care se face în teologia modernă, pe urmele lui Alexander Schmemann, între o “teologie liturgică”, exprimată prin celebrarea liturgică, şi numită şi “theologia prima”, şi, pe de altă parte, o “teologie a liturghiei”, ca reflexie instituită pe această bază, numită şi “theologia secunda”. El îşi va exprima preferinţa pentru aceasta din urmă, pentru că, pe lângă că o presupune pe prima, permite în plus aprofundarea bogăţiei de sens conţinute în celebrare. Va fi vorba deci despre relaţia Liturghiei cu cele trei persoane divine, despre dimensiunea eshatologică a Liturghiei şi despre experiera lui Dumnezeu pe care o prilejuieşte.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă