Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.1 din 2015  
         
  Articol:   ÎNCHINAREA MAGILOR ÎN ICONOGRAFIA CREȘTINĂ. STUDIU DE CAZ. DE LA PICTURA DIN CATACOMBE ȘI PÂNĂ LA RENAȘTERE / THE ADORATION OF THE MAGI IN THE CHRISTIAN ICONOGRAPHY. CASEWORK. FROM THE CATACOMB PICTURE TO RENAISSANCE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  
VIEW PDF: ÎNCHINAREA MAGILOR ÎN ICONOGRAFIA CREȘTINĂ. STUDIU DE CAZ

Inspirată din Sfânta Scriptură (Sfântul Evanghelist Matei (2, 1-22) tema Închinarea Magilor o întâlnim în iconografie încă din veacul al II-lea. Dintre elementele caracteristice ale tipologiei scenei reţinem: figuraţia Mariei şi a Pruncului ce apare din profil şi care se va dezvolta spre o redare frontală; prezenţa stelei; reprezentarea magilor ce în vestimentaţie vor înregistra haine persane (bonete), începând din secolul al III-lea. În arta bizantină şi post-bizantină tema Închinării magilor, apare adeseori inclusă în reprezentările Naşterii Domnului, dar poate fi reprezentată şi individual.Preluând schema compoziţională a vechilor modele din catacombe şi sarcofage, tema Închinării este tratată cu mult interes de o serie de creatori începând din spaţiul postbizantin şi până la începutul Barocului: Giotto, Gentile da Fabriano, Weyden și mai târziu Bosch, Botticelli, Leonardo și până la Mantegna sau Dürer vor îmbogăți tema. În Bizanț tema rămâne în limitele icoanei, iar odată că zorii Evului Mediu, personajele se umanizează, pierzându-şi aura lor de mister, fiind cuprinse, mai târziu, în compoziţii tot mai sofisticate, ample.

Cuvinte cheie: Melchior, Gaspar, Baltazar, Bizanț, Ev Mediu, Renaștere, Giotto, Torriti Cavallini, Fabrianao, Bosch, Weyden, Botticelli Lippi, Mantegna, Leonardo, Dürer.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă