Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.1 din 2013  
         
  Articol:   TEOFANIA „SPATELUI” LUI DUMNEZEU ÎN „SCOBITURA STÂNCII” (IEŞIRE 33) ÎN VIZIUNEA SFÂNTULUI ISAAC SIRUL CU REFERIRE LA „VIAŢA LUI MOISE” A SFÂNTULUI GRIGORIE DE NYSSA.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Vederea lui Dumnezeu a reprezentat dintotdeauna ţelul vieţii duhovniceşti. Unul dintre cei care L-au văzut pe Dumnezeu este proorocul Moise. El a şi devenit simbol pentru întâlnirea omului cu Dumnezeu. Acest studiu va fi dedicat teofaniei pe care a avut-o Moise în scobitura stâncii (Ieşire 33), în tâlcuirea Sfântului Isaac Sirul, cu referire la comentariul mistic al Sfântul Grigorie de Nyssa (Viaţa lui Moise). Cercetarea propusă va urmări trei momente: o scurtă bio-bibliografie a Sfântului Isaac Sirul; prezenţa Sfântului Grigorie de Nyssa în lumea teologică siro-orientală şi în teologia Sfântului Isaac Sirul; şi analiza interpretărilor mistice pe care cei doi autori o fac teofaniei lui Moise pe Muntele Sinai, în scobitura stâncii (Ieşire 33, 18-23). Ultima parte va fi dedicată concluziilor privind abordările metodologice propuse de cei doi autori.

Cuvinte-cheie: teofanie, cunoaştere, vederea lui Dumnezeu, itinerariu duhovnicesc, Proorocul Moise, Cartea Ieşirii.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă