Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   CONDAMNARE A ISTORIEI ASPECTE SOCIAL-ISTORICE ALE JUDECATII DE APOI IN ICONOGRAFIA MANASTIRILOR VORONET SI HUREZI (16TH-17TH C.) / THE DAMNATION OF HISTORY SOCIAL-HISTORICAL ASPECTS OF THE LAST JUDGEMENT IN THE ICONOGRAPHY OF THE VORONEȚ AND HUREZI MONASTERIES (16TH-17TH C.).

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Temă iconografică răspândită în frescele românești de factură bizantină, Judecata de Apoi redă în imagini eshatologia ortodoxă, cuprinzând destinul după moarte al celor buni și al celor răi. Accentele morale și teologice sunt însă întrețesute cu prezențe istorice care sunt judecate atât din perspectiva dreptei credințe, cât și din cea a prieteniei sau dușmăniei politice față de români. Textul de față pune în evidență prezența și sensul aspectelor social-istorice întâlnite în frescele Judecății de Apoi și Corăbiei creștinătății la Mănăstirile Hurezi și Voroneț, din perioada secolelor XVI-XVII, aspecte ce evidențiază schimbările vremii și pericolele ce amenințau identitatea națională și, totodată, de credință ortodoxă.

Cuvinte cheie: Judecata de Apoi, iconografie ortodoxă, Mănăstirea Hurezi, Mănăstirea Voroneț 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă