Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   DIALOGUL DINTRE ORTODOCX ŞI VECHI CATOLICI: PREZENT ŞI PERSPECTIVE / THE DIALOGUE BETWEEN THE ORTHODOX AND THE OLD CATHOLICS: TS PRESENT STATE AND PERSPECTIVES.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Biserica Veche Catolică s-a născut ca o reacție la noile dogme papale introduce de Conciliul Vatican I în 1870 şi chiar din 1871 şi-a exprimat dorința pentru o reunificare cu Biserica Răsăriteană, Greacă şi Rusă, făcând relațiile cu Biserica Ortodoxă o prioritate constantă în strategia ei ecumenică. Văzută din perspectiva angajamentului celor două Biserici istoria efortului depus pentru dialog poate fi împărțit în două mari faze, şi anume una neoficială şi una oficială. Această lucrare prezintă o cronologie detaliată a acestor dialoguri şi enumeră punctele asupra cărora cele două Biserici au ajuns la un acord. Din punct de vedere cronologic istoria dialogului are patru perioade majore: a) 1871-1888, marcată de eforturile marelui istoric şi teolog Ignaz von Döllinger b) 1889-1919 timp în care dialogul oficial între Biserica Ortodoxă Rusă şi Bisericile Vechi Catolice aparținând Uniunii Utrecht a fost condus de două comisii: Comisia de la Sankt Petersburg şi comisia de la Rotterdam; c) 1920-1960, ani definiți de efortul făcut de Patriarhia Ecumenică pentru a relansa dialogul în perspectiva recreării comuniunii dintre cele două Biserici; d) din 1961 încoace (până la începutul anilor 1990). A trecut o perioadă lungă de timp de când ultimele discuții efective au avut loc şi ar fi necesar să se reia dialogul Ortodox-Vechi Catolic,de această dată la nivel interecclesial.

Cuvinte cheie: Vechi Catolici, Patriarhia Ecumenică, Uniunea Utrecht, dialog ecumenic, reunificare

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă