Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.1 din 2011  
         
  Articol:   MĂNĂSTIREA SABATARIANĂ DE LA EPHRATA, PENNSYLVANIA, S.U.A..

Autori:  IOAN-GHEORGHE ROTARU.
 
       
         
  Rezumat:  Practicile religioase sabatariene din Transilvania au ajuns la Pennsylvania prin magistrul Kelpius Transsylvanus, care a înfiinţat prima mănăstire sabatariană şi, prin agenţia lui Conrad Beissel, a înfiinţat a doua mănăstire sabatariană. Cei doi fondatori ai schitului, Kelpius şi Beissel, au fost doi contribuitori, încă de la începutul colonialismului în America, la edificiul culturii şi al gândirii americane, precum şi la naşterea mai târziu, pe teren american, a unor instituţii şi practici religioase, cum ar fi Adventismul sabatarian modern. A existat o legătură puternică între cei doi fondatori, Johann Kelpius Transylvanus şi Conrad Beissel din Rheinland, ca între maestru şi discipol, precum şi ca între părinte şi fiul spiritual. Elementele de bază comune au fost limba germană şi tradiţia protestantă. Johann Kelpius a înrădăcinat ideile Sabatariene în America şi a stabilit prima manastire sabatariană pe Dealul Ridge, Wissahickon, în timp ce Conrad Beissel fondat doua casa monahala sabatariană de la Ephrata. Cele două mănăstiri, una în Ridge / Philadelphia şi alte Ephrata / Lancaster, ambele situate în Pennsylvania, sunt la aproximativ 70 mile depărtare una de alta.

Cuvinte-cheie: religie sabatariană, idei sabatariene, sabatarian; tradiţie protestantă, limba germană, cultura americană.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă