Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.1 din 2010  
         
  Articol:   DIE MUTTER DES HERRN IM KULTUS DER ORTHODOXEN KIRCHE UND IN DER ORTHODOXEN IKONOGRAPHIE / MAICA DOMNULUI ÎN CULTUL DIN BISERICA ORTODOXĂ ŞI ÎN ICONOGRAFIA ORTODOXĂ.

Autori:  MIRCEA OROS.
 
       
         
  Rezumat:  Potrivit învăţăturilor credinţei ortodoxe, dintre toţi sfinţii cea mai mare cinste este adusă Fecioarei Maria, Maica Domnului. Biserica o numeşte „Împărăteasă” şi „Doamnă” şi mărturiseşte în rugăciunile ei că este „mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii”. Cinstirea pe care Biserica i-o acordă Fecioarei se numeşte „preacinstire”, spre deosebire de cea dată sfinţilor, care este numită simplu „cinstire”. Fecioarei Maria i-a fost acordată această cinstire deoarece a fost în stare să fie aleasă de Dumnezeu pentru a fi Maica Fiului Său, Care a luat trup omenesc din ea pentru mântuirea noastră. De aceea, ea ocupă un loc privilegiat în mântuirea umanităţii, fiind aleasă să dea naştere Mântuitorului lumii.

Cuvinte-cheie: Maica Domnului, Biserica Ortodoxă, cult, iconografia ortodoxa.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă