Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.1 din 2010  
         
  Articol:   SFÂNTUL IOAN GURĂ DE AUR. CATEHEZA A DOUA CĂTRE CEI CE URMEAZĂ SĂ FIE ILUMINAŢI; ŞI DESPRE FEMEILE CARE-ŞI ÎMPODOBESC PĂRUL CU ÎMPLETITURĂ ŞI CU AUR; ŞI DESPRE CEI CE S-AU FOLOSIT DE SEMNE, DE AMULETE SAU DESCÂNTECE, CARE TOATE SUNT STRĂIN.

Autori:  ADRIAN-AUREL PODARU.
 
       
         
  Rezumat:  Aşa cum arată titlul, această cateheză este o instrucţie a celor care urmează să fie iluminaţi, adică a celor care vor primi curând Taina Sfântului Botez. Sf. Ioan Hrisostom încearcă să-i conştientizeze de importanţa acestui sacrament şi de modul de viaţă pe care ei ar trebui să-l adopte după acest moment unic şi măreţ. După ce devin creştini, actualii catehumeni cărora Sf. Ioan li se adresează trebuie să se străduiască pentru a respecta legea creştină, singurul lor scop trebuie să fie acela de a-I fi pe plac lui Dumnezeu, de a-şi conforma voinţa lor voinţei divine. Taina Sfântului Botez este „o întoarcere de 180° iar acest lucru trebuie să fie vizibil în întreaga viaţă a celor botezaţi.

Cuvinte-cheie: har, daruri spirituale, nuntă spirituală, virtuţi, imunitate spirituală, caracterul universal al creştinismului, renunţarea la superstiţie.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă