Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.1 din 2010  
         
  Articol:   PROTOPOPIATUL ORTODOX ROMÂN SOLNOC II (1881-1906) - UNITĂŢI ADMINISTRATIVE BISERICEŞTI, SUFLETE, CLERICI ŞI ÎNVĂŢĂTORI -.

Autori:  COSMIN COSMUŢA.
 
       
         
  Rezumat:  Începând cu anul 1883, Protopopiatul Solnoc II s-a numit pur şi simplu Protopopiatul Solnoc. Acest ultim protopopiat a fost inclus în 1907 în Protopopiatul vecin Chioar (Cetatea de Piatră), cu toate parohiile sale. Studiul de faţă prezintă situaţia fiecărei parohii din cadrul Protopopiatului Solnoc II (Solnoc din 1883), între anii 1881-1906. Prezentarea se referă la preoţi, învăţători (în parohiile care au o şcoală primară aflată sub conducerea Bisericii; avem numele învăţătorilor începând cu anul 1882) şi la numărul de credincioşi. Vorbind despre numărul de suflete, menţionăm că avem cifra lor pentru întregul protopopiat între anii 1881-1906, iar pentru fiecare parohie doar între 1900-1906. Studiul prezintă o imagine a vieţii ortodoxe româneşti în şaptesprezece parohii din Protopopiatul Solnoc II. Toate aceste parohii aparţin astăzi Protopopiatului Lăpuşului, aflat în partea de sud a Judeţului Maramureş.

Cuvinte-cheie: protopopiat, clerul ortodox, Solnocul Interior, învăţătura Bisericii.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă