Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.1 din 2010  
         
  Articol:   ISTORIE ŞI TRADIŢIE ÎN EPISODUL NAŞTERII LUI IISUS HRISTOS, ÎN RELATARE MATEIANĂ (MT. 1-2). GENUL ŞI SURSELE NARAŢIUNII.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Acest articol constă în trei părţi. Prima parte încearcă să stabilească dacă episodul naşterii lui Iisus este o compoziţie liberă a scriitorului care a fost educat în profeţiile Vechiului Testament, sau dacă profeţiile au fost adăugate la o naraţiune deja existentă, fie ea scrisă sau orală. În a doua parte, analizez ipoteza unei surse comune existente, din care s-au inspirat atât evanghelistul Matei, cât şi Luca. Cea de-a treia parte a acestui studiu detaliază „teoria midrash”, potrivit căreia evanghelistul Matei a scris episodul naşterii lui Iisus având ca sursă anumite texte din Vechiul Testament referitoare la naşterea lui Moise.

Cuvinte-cheie: naştere, surse, Midrash, Evanghelie, Evanghelist
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă