Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.1 din 2009  
         
  Articol:   REPERE CULTURAL-MUZICALE ÎN ISTORIA MĂNĂSTIRII SINAIA.

Autori:  MIHAIL HARBUZARU.
 
       
         
  Rezumat:  În acest studiu prezint o scurtă istorie a Mănăstirii Sinaia, care îşi are începutul în secolul al XV-lea, ca o mică biserică pentru eremiţi, care apoi s-a dezvoltat ca un loc important pentru activitatea spirituală şi culturală. Călugării acestei mănăstiri, ca de exemplu Naum Râmniceanu, Varlaam Barancescu şi alţii, s-au numărat printre cei mai importanţi cronicari şi muzicieni ai secolului al XIX-lea, iar unele dintre manuscrisele lor au fost descoperite doar recent. Ultima parte a studiului se ocupă de relaţiile Mănăstirii Sinaia cu alte centre culturale din România şi cu Muntele Athos.

Cuvinte-cheie: Mănăstirea Sinaia, Naum Râmniceanu, Varlaam Barancescu, cronici, muzică bizantină, reşedinţă regală, Peleş.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă