Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.1 din 2008  
         
  Articol:   VIZIUNEA SF. IOAN HRISOSTOM DESPRE SCRIPTURĂ ÎN PREOCUPĂRILE BIBLICE ALE PROF. IUSTIN MOISESCU. O EVALUARE CRITICĂ.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  În domeniul biblic românesc, activitatea şi personalitatea Sf. Ioan Gură de Aur au fost analizate mai puţin decât în domeniile omiletic sau patristic, în care întâlnim diferite abordări pertinente ale personalităţii şi operei Sf. Ioan Gură de Aur, care sunt tratate din diverse puncte de vedere: omiletic, retoric, liturgice, dogmatică, morală, etc. In cercetare biblică ortodoxă de, cel care a fost deosebit de preocupat de activitatea Sfântului Ioan Gură de Aur este Iustin Moisescu, fostul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române ( 1977-1983). Lucrarea lui de bază în acest sens este The Holy Scripture and its Interpretation in the Work of St. John Chrysostom, Cernăuţi, 1942 şi reprezintă un punct de pornire în acest domeniu. În această carte, Iustin Moisescu analizeaza activitatea exegetică a Sfântului Ioan Gură de Aur din punct de vedere al autenticităţii sale şi apoi unele subiecte cum ar fi locul Scripturii în activitatea kerigmatică Sfântului Ioan Gură de Aur, gândurile sale despre modul în care Scriptura a fost inspirată , sensurile Scripturii, etc. Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra gândirii Sf. Ioan Gură de Aur cu privire la Scriptură şi, de asemenea, cu privire la modul în care acest foarte bine cunoscut cercetător biblice Romana a înţeles acest mare exeget şi modul în care El însuşi s-a ocupat de aspectele deja menţionate mai sus, am tratat în acest articol unele dintre aceste teme mai importante, după cum urmează: a) "Sursele" revelaţiei divine după Sf. Ioan Gură de Aur; b) Inspiraţia - autoritatea supremă a Sfintei Scripturi; c) Citirea şi interpretarea Scripturii. Utilizând citate din Sfântul Ioan Gură de Aur, Prof. Iustin Moisescu demonstrează că Sfânta Scriptură conţine învăţătura adevărată şi cele mai înalte principii morale. Contactul permanent cu Scripturile inspirate înseamnă accesul neconditionat la revelaţie şi la învăţăturile morale.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă