Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA GRAECO-CATHOLICA VARADIENSIS - Ediţia nr.2 din 2007  
         
  Articol:   RECENZII: JEAN SEVILLIA, PUNCT DE VEDERE MORAL CORECT. CĂUTARE DISPERATĂ DE VALORI, PERRIN, PARIS 2007, P. 220 / JEAN SÉVILLIA, MORALEMENT CORRECT. RECHERCHE VALEURS DESESPEREMENT, PERRIN, PARIS 2007, 220 P. .

Autori:  CORNEL DÂRLE.
 
       
         
  Rezumat:  Lucrarea de faţă se înscrie în linia altor două succese editoriale relativ recente ale aceluiaşi autor – jurnalist istoric şi eseist -, intitulate Le Terrorisme intellectuel (2003) şi Historiquement correct (2005), ultima tradusă şi în limba română (Corectitudinea istorică, Humanitas, 2005). Cititorul familiarizat, eventual, cu demersul demitizator întreprins de autor în Historiquement correct asupra unor pagini «oficiale» ale istoriografiei Franţei medievale, moderne sau contemporane, poate intui din titlul de faţă un procedeu similar, întreprins de această dată asupra motivaţiilor comportamentale «oficiale», cu relevanţă socială. Ceea ce numeşte el «moralement correct» este «une morale révisée par le politiquement correct» (p. 19). Afirmaţia este ilustrată pe parcursul lucrării prin relevarea efectelor perverse la nivel social, ale individualizării valorilor, ceea ce este erijat în principiu ideologic, mai mult sau mai puţin (conştient) împărtăşit de contemporani. ...  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă