Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA GRAECO-CATHOLICA VARADIENSIS - Ediţia nr.2 din 2004  
         
  Articol:   RECENZII: IOAN LĂNCRĂNJAN, "ÎNCERCĂRI DE REABILITARE A GÂNDIRII CREŞTINE MEDIEVALE", ANASTASIA, BUCUREŞTI, 2003 .

Autori:  ALEXANDER BAUMGARTEN.
 
       
         
  Rezumat:   Recent, editura Anastasia ne oferă fericitul prilej de a medita asupra unei lucrări dedicate istoriografiei filosofiei medievale, semnată de părintele Ioan Lăncrănjan şi publicată pentru prima oară în anul 1936 la Bucureşti. Lucrarea Încercări de reabilitare a gândirii creştine medievale este retipărită acum cu o prefaţă semnată de protosinghelul Iustin Marchiş, care prezintă tragicul periplu al personalităţii şi a manuscriselor părintelui Lăcrănjan în contactul său cu securitatea anilor 1945-1965 şi cu o postfaţă semnată de Bogdan Tătaru-Cazaban care dă un sens şi prelungeşte istoric tema principală a volumului: pluralismul abordărilor istoriografiei filosofiei medievale în secolul al XX-lea şi critica orizonturilor intenţionale din perspectiva cărora este abordată această filosofie.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă