Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA GRAECO-CATHOLICA VARADIENSIS - Ediţia nr.2 din 2001  
         
  Articol:   INTERPRETAZIONE STORICO-SPIRITUALE DELLA "VITA DI MOSÈ" DI GREGORIO DI NISSA •INTERPRETARE ISTORICO-SPIRITUALĂ A "VIEŢII LUI MOISE" DE GRIGORE DE NISSA / INTERPRETAZIONE STORICO – SPIRITUALE DELLA «VITA DI MOSÈ» DI GREGORIO DI NISSA.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:   Aşa cum susţine marele teolog francez Daniélou, exegeza Sfinţilor Părinţi ai Bisericii se fundamentează pe două origini cu totul diferite: cea dintâi este un fapt cultural elen care este în acelaşi timp religios şi literal, cea de-a doua este convingerea existenţială cu privire la corespondenţa existentă între realităţile istorice în diferite momente ale epocii creştine. Dacă viziunea alegorică elenă este transmisă Sfinţilor Părinţi mai ales prin opera lui Filon de Alexandria, cealaltă viziune, cea istorico-tipologică, are fundamentul său în unitatea celor două Testamente ale Bibliei, deja afirmată în mod clar în scrierile neotestamentare. De fapt convingerea că viaţa lui Hristos nu epuizează realitatea Noii Alianţe, care urmează să se manifeste în Biserică, corpul lui Hristos, şi în fiecare membru al ei, fundamentează şi posibilitatea unei tipologii ecleziale ce se va exprima pe de o parte ca tipologie sacramentală, iar pe de altă parte ca tipologie individuală. Iar aceasta din urmă va fi viaţa interioară a creştinului care apare prefigurată în Vechiul Testament.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă