Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA GRAECO-CATHOLICA VARADIENSIS - Ediţia nr.1-2 din 2014  
         
  Articol:   PRIN CREDINȚA LUI AVRAM. UMANITATE ȘI AȘTEPTARE ÎN CARTEA GENEZEI 18, 1-15/PER IL SOGLIO DI ABRAMO. UMANITÀ E ATTESA IN GENESI 18, 1-15.

Autori:  ALBERTO CASTALDINI.
 
       
         
  Rezumat:  Prin credința lui Avram. Umanitate și așteptare în Cartea Genezei 18, 1-15. Celebrul episod al lui Avram din Mamre, descris în Geneză 18, 1-15 este caracterizat de o serie de detalii cu o puternică semnificație teofanică. Evenimentul central este apariția/manifestarea lui Dumnezeu sub chipul celor trei îngeri (oameni) în fața lui Avram. Orizontul acestei apariții/manifestări se înscrie deopotrivă în spațiul vederii interioare și exterioare a lui Avram; acesta stă în așteptare pe piatra dinaintea casei sale, loc ce semnalează granița dintre lumea externă și lumea internă, macrocosmosul – marea casă a lui Dumnezeu și microcosmosul - casa itinerantă a omului; locul relației, al întâlnirii stăpânului casei cu Stăpânul Universului. Teofania reprezintă în chip simbolic întâlnirea dintre Creator și creatură, dintre Dumnezeul promisiunilor împlinite și omul care, plin de încredere, așteaptă împlinirea promisiunilor divine. În planul economiei divine apariția/manifestarea lui Dumnezeu schimbă ontologic destinul naturii umane, devenită prin Avram noua umanitate ce trebuie să îmbrace, asemenea modelului său, condiția ospitalității, atenției, dăruirii, așteptării și încrederii plină de speranță și abandon în fața Creatorului.

Cuvinte-cheie: Avram, piatră, încredere, credință, speranță, așteptare, abandon, promisiune.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă