Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA GRAECO-CATHOLICA VARADIENSIS - Ediţia nr.1-2 din 2013  
         
  Articol:   RECENZIE - ALEXANDRU BUZALIC, DE TRINITATE. DIN PROBLEMELE TEOLOGIEI TRINITARE, ED. GALAXIA GUTENBERG, TÂRGU-LĂPUȘ, 2010, 368 P., ISBN: 978-973-141-234-4..

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Lucrarea de față constituie o sinteză asupra problemelor teologiei trinitare așa cum se reflectă în istoria dogmelor, pornind de la o perspectivele filosofico-analitice ale teologiei fundamentale, pentru a aborda ulterior o schemă clasică tratatelor de teologie dogmatică. Cartea e formată din Cuvânt înainte, Prolegomenă (în 3 puncte), 3 părți, Concluzii, Bibliografie, Indice analitic. Definițiile și demersul demnstrativ se integrează pe linia dogmatică a acceptării apriori a poziției magisteriale, garantul ortodoxiei doctrinaire: „Biserica exprimă credința sa trinitară mărturisind un singur Dumnezeu în trei persoane: Tatăl si Fiul si Spiritul Sfânt. Cele trei persoane divine sunt un singur Dumnezeu pentru că fiecare dintre ele este identică cu plinatatea naturii divine unice si indivizibile. Ele sunt, în mod real, distincte între ele, datorită relatiilor care le pun în referintă pe unele cu celelalte: Tatăl îl naste pe Fiul, Fiul este născut de Tatal, Spiritul Sfânt purcede de la Tatal si de la Fiul.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă