Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA GRAECO-CATHOLICA VARADIENSIS - Ediţia nr.1-2 din 2013  
         
  Articol:   GIANNI VATTIMO; „SFÂRSITUL METAFIZICII” ȘI NIHILISMUL CA RESORTURI ALE GÂNDIRII FILOZOFICE / „ENDE DER METAPHYSIK“ UND NIHILISMUS ALS TRIEBFEDERN DES DENKES GIANNI VATTIMO.

Autori:  DANIEL CORNELIU ȚUPLEA.
 
       
         
  Rezumat:  Gianni Vattimo; „sfârsitul metafizicii” și nihilismul ca resorturi ale gândirii filozofice. Critica metafizicii - și ne referim stricto sensu la cultura italiană - gîndită in mod radical, pregătește terenul unui fenomen filozofic nou, ce va circula, dupa 1983, sub emblema ”gândirii slabe”. Gianni Vattimo, un reprezentant de seamă al acestui nou fenomen filozofic, își maturizează propria gândire, într-un mod original, grație unui dialog constant cu Nietzsche și Heidegger. La temeiul acestei maturizări stă hermeneutica. Consistența teoretică este data de nihilism, ce garantează, pe de o parte, continuitatea Nietzsche-Heidegger, și pe de altă parte, temeiul ontologiei declinului. Aprofundarea celor doua aspecte amintite constituie obiectul acestui studiu.

Cuvinte cheie: metafizică, nihilism, hermeneutică, ființă, adevăr
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă