Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA GRAECO-CATHOLICA VARADIENSIS - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   CRONICA UNUI SEPTEMBRIE SINISTRU. DOSARUL PERSONAL DE LA SECURITATEA STATULUI AL EPISCOPULUI VASILE AFTENIE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Cronica unui septembrie sinistru. Dosarul personal de la securitatea statului al episcopului Vasile Aftenie. Comunismul, anormalitate şi alienare, s-a dovedit a fi, în România, dar şi în alte părţi din Europa de est, contextul potrivit al crimelor şi abuzurilor. Plin de spirit, filosoful Petre Țuţea a spus: „Ca să constaţi că e incapabil comunismul de guvernare, nu trebuie să ai doctoratul în ştiinţe sociale. Orice bou vede că nu e bun.” Și a eşuat să se dovedească util. Biserica Greco-Catolică, prin episcopii, preoţii sau credincioşii ei, a trebuit să sufere mult. Articolul de faţă este sinteza dosarului de Securitate a episcopului de Bucureşti Vasile Aftenie. Este descrisă aproape o lună întreagă din toamna anului 1948, când ierarhul vizita parohii din judeţele aflate în centrul ţării. A fost urmărit şi i s-au întocmit mai multe rapoarte, care aveau menirea să-l incrimineze că ar fi acţionat împotriva democraţiei populare. Închis şi maltratat, episcopul Vasile Aftenie a murit la 10 mai 1950.

Cuvinte cheie: Vasile Aftenie, Biserică, Biserica Greco-Catolică, România, Bucureşti, Blaj, Parohie, Securitate Naţională, Securitatea, democraţie populară, comunism, Arhive, dosar, ancheta, Martiriul

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă