Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA GRAECO-CATHOLICA VARADIENSIS - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   ÎNDUMNEZEIREA OMULUI LA GRIGORE DE NAZIANZ / LA DIVINISATION DE L’HOMME CHEZ GREGOIRE DE NAZIANZE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Îndumnezeirea omului la Grigore de Nazianz. Vocaţia omului la îndumnezeire este o doctrină centrală în teologia sfântului Grigore de Nazianz. Aceasta îndumnezeire este posibilă prin Întruparea Fiului lui Dumnezeu, Imaginea perfectă. Creat după chipul lui Dumnezeu, fiinţa umană aspiră la deplinătatea acestei imagini divine. Însă, pentru a deveni asemănător lui Dumnezeu, consideră episcopul de Capadocia, omul trebuie să practice virtutea, să-şi purifice inima, să-L contempleze pe Dumnezeu care este Lumina lumii. În fine, ultima notă priveşte tăcerea, ne spune sufletul de poet al sfântului Grigore, pentru că tăcerea desăvârşeşte cuvintele şi contemplaţia şi exprimă gloria Creatorului şi îndumnezeirea omului.

Cuvinte-cheie:divinizarea, chipul lui Dumnezeu, dorința lui Dumnezeu, lumina, virtutea, purificarea, contemplarea, imnul tăcut.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă