Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA GRAECO-CATHOLICA VARADIENSIS - Ediţia nr.1 din 2010  
         
  Articol:   RECENZII: ANDREI MARGA: ABSOLUTUL ASTĂZI. TEOLOGIA ŞI FILOSOFIA LUI JOSEPH RATZINGER, EIKON, CLUJ NAPOCA 2010.

Autori:  ALEXANDRU BUZALIC.
 
       
         
  Rezumat:  Cartea profesorului Andrei Marga vine în sprijinul filosofiei şi teologiei contemporane, propunându-ne analiza operei lui Joseph Ratzinger, un „teolog [...] dintre cei mai prolifici şi mai pătrunzători gânditori din modernitatea târzie”. Joseph Ratzinger, alături de Henry de Lubac, Hans Urs von Balthasar, Karl Rahner, Yves Congar, Hans Küng, Eduard Schillebeecks, Wolfahrt Pannenberg, Jürgen Moltmann, Ernst Käsemann şi Walter Kasper, reprezintă teologia catolică post-concilară, care, după perioada teologiei „manualistice”, sterilă în încercarea ei de a perpetua într-o schemă neo-scolastică adevărurile de credinţă, a diversificat din punct de vedere metodologic şi a făcut posibilă abordarea teologiei catolice din perspective atât de diverse, de la viziunea biblică sau patristică, până la perspectiva transcendentală sau existenţialistă.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă