Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA GRAECO-CATHOLICA VARADIENSIS - Ediţia nr.1 din 2009  
         
  Articol:   RECENZII: TOMA DE AQUINO - SUMMA THEOLOGICA, TRADUCERE SUB COORDONAREA ALEXANDER BAUMGARTEN, EDITURA POLIROM 2009.

Autori:  ALEXANDRU BUZALIC.
 
       
         
  Rezumat:  Summa Theologica rămâne o lucrare de referinţă pentru orice cercetare sau demers teologic, mai ales în ambientul teologiei catolice. Prin complexitatea argumentării, Toma de Aquino reprezintă cel mai bine epoca marilor sisteme filosofico-teologice medievale, constituind în cadrul scolasticii acel reper necesar oricărei aprofundări filosofice sau teologice care ne trimit la argumentarea lui Dumnezeu, a omului, a raportului om – creaţie – Dumnezeu, precum şi toate adevărurile de credinţă, sacramentele şi mijloacele de sfinţire pe care omul le are la îndemână în Epoca Bisericii. Lucrarea Summa Theologica a fost începută după 1265 şi a rămas neterminată, la moartea lui Toma din Aquino, rămnând neterminată partea dedicată teologiei spirituale, conform dezvoltării corpului argumentărilor astfel încât să formeze o summa adică o prezentare eshaustivă a problematicilor specifice întregii teologii.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă