Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA GRAECO-CATHOLICA VARADIENSIS - Ediţia nr.1 din 2005  
         
  Articol:   CÂTEVA CONSIDERAŢII GENERALE ASUPRA RUGĂCIUNII LA SFÂNTA TEREZA DE AVILA / ALCUNE CONSIDERAZIONI GENERALI SULLA PREGHIERA IN SANTA TERESA DI GES�.

Autori:  BOGDAN VASILE BUDA.
 
       
         
  Rezumat:  Câteva consideraţii generale asupra rugăciunii la Sfânta Tereza de Avila. Sfântul Părinte Papa Paul al VI-lea, a proclamat în 27 septembrie 1970, pe Teresa de Avila prima femeie doctor al Bisericii. În scrisoarea apostolică Multiformis sapientia, Papa analizează principalele aspecte teologice-spirituale ale doctrinei teresiene, în care un loc important îl ocupă “mesajul rugăciunii”. În prima parte a textului ne propunem să analizăm principalele aspecte ale rugăciunii, cum ar fi definiţia şi cristocentrismul rugăciunii, iar partea a doua este centrată pe analizarea diverselor forme ale rugăciunii (vocală-mentală), reliefând în final diversele etape contemplative ale rugăciunii, ce culminează cu unirea mistică dintre suflet şi Dumnezeu (matrimoniul spiritual, în care inima este unită total cu divinul, în mod supranatural). Concluzia subliniază importanţa rugăcinii în viaţa spirituală şi actualitatea ei mai mult decît oricînd, pentru lumea şi societatea de azi. Acest fapt este subliniat şi de către Congregazia pentru Doctrina Credinţei care, în 15 octombrie 1989 ( dată ce corespunde în ritul latin cu Sărbătoarea Sf. Tereza), a prezentat scrisoarea Orationis Formas, document de real interes, şi imortanţă pedagogică, privind itinerariul ascetico-mistic al Rugăciunii.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă