Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA GRAECO-CATHOLICA VARADIENSIS - Ediţia nr.1 din 2003  
         
  Articol:   LEGILE SOMTUARE SI CURTEZANELE VENETIENE DIN SECOLUL AL XV-LEA / LEGGI SUNTUARIE E CORTIGIANE VENEZIANE NEL CINQUECENTO.

Autori:  LAURA A. BLAJ.
 
       
         
  Rezumat:  Legile somtuare şI curtezanele veneţiene din secolul al XV-lea. Urcarea pe tronul pontifical a papilor umanişti Nicolae al V-lea şi Pius al II-lea a transformat Curia romană într-un lăcaş al literaţilor, filosofilor, filologilor şi poeţilor, persoane rafinate care, la rândul lor, s-au înconjurat de o întreagă suită de femei frumoase, inteligente şi educate, aşa-numitele curtezane. Autorităţile locale din oraşe ca Roma, Veneţia sau Florenţa au încercat să limiteze luxul excesiv al acestor femei de moravuri uşoare, prin emiterea de nenumărate decrete şi legi somptuare, dovadă a ineficienţei sistemului şi a variatelor strategii de eludare.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă