Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.4 din 2010  
         
  Articol:   COMENTARIUL CANOANELOR 276-278 DIN CODEX CANONUM ORIENTALIUM ECCLESIARUM / IL COMMENTO AI CANONI 276–278 DEL CODEX CANONUM ECCLESIARUM ORIENTALIUM.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Noua legislaţie privitoare la figura protopopului se bazează pe realităţile pastorale tot mai diverse precum şi pe dinamicile administraţiei eparhiale. Legislatorul a găsit de cuviinţă a reglementa în doar trei canoane întreaga problematică pentru a evita crearea unui număr excesiv de îndatoriri ce revin protopopului. Cele mai multe dintre responsabilităţi sunt transferate în mod subsidiar dreptului particular al fiecărei Biserici sui iuris. Canoanele de faţă oferă doar un cadru general. Episcopul eparhial rămâne o figură centrală în numirea în şi eliberarea din funcţie a protopopului. Cu toate acestea, nu este vorba aici de o acţiune discreţionară, ci mai degrabă de o decizie luată în urma consultării preoţimii din protopopiatul respectiv. Decizia este motivată juridic de către nevoile activităţii pastorale şi de părerea unui organism care reprezintă preoţimea din întrega eparhie, părere pe care episcopul nu o poate ignora.

Cuvinte cheie: protopop, lege specială, episcop eparhial, competenţe, atribuţii, drepturi, obligaţii, clerici
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă