Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.4 din 2010  
         
  Articol:   NU DOAR „NOAPTE ÎNTUNECATĂ”. INSPIRAŢIA POETICĂ DREPT CALE DE CUNOAŞTERE A LUMII / NON SOLO „NOTTE OSCURA”. L’ISPIRAZIONE POETICA COME CONOSCENZA DEL MONDO.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:   Nu doar „noapte întunecată”. Inspiraţia poetică drept cale de cunoaştere a lumii. Orice poezie adevărată este în chip obligatoriu o meditaţie asupra începutului realităţii şi al fiinţei umanei, asupra principiului şi fundamentului său originar, gustate ca absenţă a fundamentului şi uluitoare gratuitate. Inspiraţia îl duce pe artist la taina obârşiei sale. Orice prilej de bucurie ori durere, odată îmbrăţişat de poezie, se adapă de la izvorul acestei prăpăstii, uneori experimentând coşmarul angoasei, alteori freamătul uimirii, acesta fiind exprimat fie cu limbajul melancoliei, fie cu acela al laudei. Este prin urmare necesar să luăm în considerare faptul că inspiraţia nu reprezintă pentru poet – aşa cum adeseori se crede – un moment de simplă pasivitate, fiind o vădită provocare la a alege o anume viziune asupra lumii şi la a o exprima.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă