Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.4 din 2008  
         
  Articol:   UCENICUL LUI ISUS ASTĂZI.

Autori:  MARCELIN ROTARU.
 
       
         
  Rezumat:  Chemarea pe care Isus le-o adresa acum două mii de ani ucenicilor săi: „Urmaţi-mă şi vă voi face pescari de oameni” (Mc 1,17) ne este adresată şi astăzi şi la fel va fi până la sfârşitul timpurilor. Astăzi însă aceste cuvinte par a se auzi tot mai arar şi tot mai tăcut. Glasul lui Isus pare a fi acoperit de zgomotul societăţii noastre foarte secularizate, moderniste şi libertine, o societate care pare a fi închisă ca într-un buncăr foarte izolat care nu îngăduie niciun fel de contact cu ceea ce este deasupra şi în afară, o lume care nu vrea să comunice nicidecum cu Dumnezeu, care se complace în acest stil de viaţă şi refuză tot mai mult să comunice cu El. Însă, în pofida acestei situaţii critice şi înaintea acestei respingeri, Dumnezeu stăruie. Face aceasta prin intermediul Bisericii, prin aceia care o reprezintă şi sunt aşezaţi în fruntea ei. Face aceasta prin intermediul sfântului părinte, care cere fiecărui ucenic să-şi aducă aminte că a fost chemat a fi pescar de oameni şi insistă să arunce mrejele ca să pescuiască. „Mrejele pe care suntem chemaţi să le aruncăm între oameni sunt înainte de toate sacramentele, ale căror principali administratori, păstrători şi promotori suntem. Împreună cu Petru şi primii ucenici şi noi ne reînnoim sincera profesiune de credinţă: Doamne, «după cuvântul tău am să arunc mrejele» (Lc 5,5)! După cuvântul tău, o Cristoase, vrem să slujim Evangheliei tale pentru speranţa lumii!”. Răspunzând chemării lui Dumnezeu, ucenicii de astăzi au să găsească o mulţime de greutăţi şi jertfe care au să-i facă să trăiască în chip paradoxal fericirea şi bucuria pe care lumea nu li le poate da, însă pe care li le dă Dumnezeu. Bucuria şi fericirea de a fi preoţi, un dar al tainei dumnezeieşti.

Cuvinte cheie: ucenic, Cristos, preot, vocaţie, Dumnezeu, seminarist, seminar, şcoala lui Cristos, instruire, laici, taine.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă