Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.4 din 2008  
         
  Articol:   LUMINA PASCALĂ A NAŞTERII.

Autori:  SIMONA ŞTEFANA ZETEA.
 
       
         
  Rezumat:  Aşa-zisele „evanghelii ale naşterii sau copilăriei” nu constituie o evanghelie în sine, ci presupun un stil specific, deosebit de restul evangheliilor, marcate de cultura în cadrul căreia au fost redactate (cultul copiilor aleşi investiţi de Dumnezeu cu o chemare specială de pildă, un anumit limbaj simbolic etc.) şi mai cu seamă de experienţa pascală a ucenicilor. Multe dintre elementele prezentate aici au inspirat întotdeauna, şi continuă să o facă, atmosfera Crăciunului, ceea ce nu înseamnă că aceastea nu s-ar izbi de mentalitatea pozitivistă a contemporanilor noştri (v. conceperea feciorelnică a lui Isus, familiaritatea fiinţelor omeneşti cu îngerii, drumul stelei). Eu cred că aceste fragmente evanghelice, fără doar şi poate foarte bogate din punctul de vedere al conţinutului teologic, impun mai mult decât oricând discernerea simbolismului pe care-l presupun şi caracterului lor (non)istoric.

Cuvinte cheie: evanghelii ale naşterii, evanghelii ale copilăriei, experienţă pascală, Isus, Cristos, copil, Maria, virginitate, Iosif, Ioan, stele, fuga în Egipt, Irod cel Mare, masacrul copiilor, vocaţie, răscumpărare.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă