Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.4 din 2007  
         
  Articol:   MEDALION COMEMORATIV - IN MEMORIAM IOAN VASILE SOPON.

Autori:  SIMONA ŞTEFANA ZETEA.
 
       
         
  Rezumat:   O astfel de evocare – desigur tristă din punct de vedere uman – ar putea începe cu exprimarea regretului treptatei stingeri a unei generaţii de aur a Bisericii române unite.
Dar cred că mai rodnic este să simţim în astfel de momente impulsul de a părăsi starea de epigoni şi a ne face vrednici de asemenea înaintaşi. Fostul teolog – cu o certă vocaţie sacerdotală iremediabil frântă (cel puţin la nivel formal) de instaurarea regimului comunist – inginerul şi dascălul a numeroase generaţii, Ioan Vasile Sopon, simplu „domnul Sopon” pentru toată lumea sau „domnul profesor” pentru studenţi, a părăsit de curând Biserica luptătoare (în care a combătut la propriu în vremuri deloc uşoare) pentru a se integra în Biserica triumfătoare. Cum niciun om, şi cu atât mai puţin vreo comunitate, nu-şi poate uita trecutul, această comemorare se încadrează în demersul revistei noastre de a recupera patrimoniul de suflet al Bisericii române unite, în speranţa unei veridice revigorări a membrilor săi.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă