Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.4 din 2006  
         
  Articol:   RECENZII – NICOLAI STAAB, BISERICA GRECO-CATOLICĂ DIN ROMÂNIA. 1948-1989 TEZA MASTER. UNIVERSITATEA DIN TUEBINGEN. DEPARTAMENTUL DE STUDII RELIGIOASE. 2005, 108P. + O HARTĂ + STATISTICA ETNIILOR ŞI RELIGIILOR PE ANUL 2002 / RECENZII - NICOLAI STAAB,.

Autori:  NICOLAI STAAB.
 
       
         
  Rezumat:  Lucrare interesantă elaborată de un student la forma master de la Universitatea din Tübingen (R.F. Germania), student care s-a deplasat în acest scop pentru documentare în România. Spun lucrare interesantă pentru că se poate constata uşor modul cum un intelectual german contemporan percepe fenomenul clandestinităţii Bisericii unite. 1. Cuprinsul lucrării include 6 părţi, aproape fiecare având subpărţi: a. Introducere (p. 1-9); b. Scurtă privire istorică (p. 9-54): condiţiile unirii şi unirea cu Roma, rolul BRU, istoria BRU, situaţia în perioada independenţei, politica religioasă a puterii comuniste şi lichidarea BRU (cu formulări uneori curioase); c. Cauzele desfiinţării BRU şi integrării ei în Biserica ortodoxă (p. 55-63); d. Organizarea BRU în clandestinitate: 1948 – 1989 (p. 63-91); e. concluzii/încheiere (p. 92-98); f. Bibliografie (p. 99-105). Anexe: modul de pronunţare a unor cuvinte în limba română (p. 107); prescurtări şi explicaţii pentru unele cuvinte (p. 108); harta României actuale cu provinciile istorice (p. 109); tabel statistic cu etniile şi religiile după recensământul din 2002 (p. 110). ...  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă