Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.4 din 2006  
         
  Articol:   RECENZII - M.R. BIRTZ, EPISCOPUL EMIL RITI (1926-2006). TENTATIVA UNEI RECUPERĂRI ISTORIOGRAFICE (CU DOCUMENTE INEDITE), CLUJ-NAPOCA, ED. NAPOCA STAR 2006, 216 P..

Autori:  M.R. BIRTZ.
 
       
         
  Rezumat:  Apărută la scurt timp după trecerea la Domnul a episcopului clandestin Emil Riti, cartea lui Mircea Birtz dovedeşte curajul autorului de a deschide discuţia asupra unei personalităţi importante a istoriei recente a Bisericii române unite, asupra căreia a planat în ultimii ani o tăcere penibilă. În prefaţă autorul îşi precizează intenţia de a recupera pentru istoriografie1 figura episcopului clandestin Emil Riti, una dintre personalităţile care au avut un rol important în evoluţia Bisericii grecocatolice din România în timpul comunismului. Această tentativă de recuperare, după cum precizează încă din titlu autorul, este susţinută cu o seamă de documente inedite care vin să se adauge numeroaselor mărturii referitoare la istoria Bisericii unite în perioada comunistă, scoase la lumină în ultimii ani fie din diferitele fonduri de arhivă, fie din memoria celor care au trăit şi au jucat un rol oarecare în acea perioadă.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă