Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.4 din 2006  
         
  Articol:   EPISCOPUL DE ZAGREB ALOIS KARDINAL STEPINAC ÎN VÂLTOAREA TIMPULUI / DER ZAGREBER ERZBISCHOF ALOIS KARDINAL STEPINAĆ IM TRUBEL DER ZEIT.

Autori:  ERNST CHRISTOPH SUTTNER.
 
       
         
  Rezumat:  Episcopul de Zagreb Alois Kardinal Stepinac în vâltoarea timpului. Autorul prezintă o biografie prescurtată a episcopului de Zagreb (Croaţia) Alois Stepinac, ajuns spre sfârşitul vieţii cardinal al Bisericii catolice. Sunt trecute în revistă principalele etape ale vieţii şi activităţii lui: înainte de 1918, în statul serbo-croato-sloven, în Iugoslavia, între 1941-1944 în statul naţional croat independent, iar apoi în Iugoslavia comunistă. Vâltoarea timpurilor îl poartă în aceşti patruzeci şi ceva de ani de la calitatea de ofiţer în armata austroungară la funcţia de cardinal. Studiile teologice le efectuează în perioada 1924- 1931 la Roma; apoi îndeplineşte diverse funcţii în episcopia de la Zagreb; este numit episcop în anul 1940 când se alătură naţionaliştilor croaţi; sub regimul comunist este arestat de mai multe ori şi apoi condamnat ca şi criminal de război şi închis între 1946 şi 1950; după 1950 este eliberat, dar silit la domiciliu forţat în propria episcopie. De aici şi-a condus Biserica timp de 10 ani, rezistând presiunilor comuniste care (ca şi în România şi tot lagărul socialist) voiau să creeze o Biserică catolică naţională, independentă de Roma.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă