Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.3-4 din 2012  
         
  Articol:   BISERICA GRECO-CATOLICĂ ROMÂNĂ (1989-2003) / L’ÉGLISE GRECO-CATHOLIQUE ROUMAINE (1989-2003).

Autori:  GEORGE CIPĂIANU.
 
       
         
  Rezumat:  Biserica greco-catolică română (1989-2003).Biserica greco-catolică română (1989-2003). În pofida aparentei sale libertăţi, Biserica greco-catolică română se confruntă după repunerea sa în legalitate (din 1989) cu o serie de dificultăţi care pornesc de la chestiunile patri¬moniale fără însă a se reduce la acestea. În afara unor cazuri izolate în care s-au evitat ori rezolvat în mod amiabil disputele patrimoniale, ambiguitatea legislativă favorizează încrâncenarea Bisericii ortodoxe române în a nu restitui (sau cel puţin împărţi în chip fratern) proprietăţile obţinute de la regimul totalitar în 1948. Toate acestea vizează negarea legitimităţii existenţei acestei Biserici.

Cuvinte cheie: Biserica greco-catolică română, Biserica ortodoxă română, dispute patrimoniale, legalitate, legea cultelor.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă