Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.3-4 din 2011  
         
  Articol:   RECENZII ŞI PREZENTĂRI DE CARTE: ICONOSTASUL CATEDRALEI GRECO-CATOLICE „SFÂNTA TREIME” DIN BLAJ (SEC. XVIII).

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Volumul avut în vedere analizează din perspectivă artistică, simbolică şi teologică un monument unic pe teritoriul României şi anume iconostasul catedralei greco-catolice „Sfânta Treime” din Blaj. Rezultat al unei munci de cercetare ce s-a desfăşurat pe parcursul a aproape un deceniu, cartea-album se compune dintr-o suită de texte succint elaborate, însoţite de o galerie de imagini ce reproduc în special icoanele din diferitele registre ale iconostasului, fără a ocoli însă nici aspectele esenţiale ce ţin de arhitectura catedralei. Capitolele principale ale volumului se ocupă astfel de iconografia uşilor împărăteşti şi ale uşilor diaconeşti, de icoanele împărăteşti şi de icoanele marilor sărbători, de registrele apostolilor şi ale prorocilor, precum şi de crucea răstignirii cu molenii, apelându-se la o serie de descrieri, analogii, diferenţe şi interferenţe, citate biblice şi simboluri religioase care conduc în final la creionarea unui discurs atractiv şi convingător.

Cuvinte cheie: Blaj, iconostas, Ştefan Teneţchi, uşi împărăteşti, icoane, registrul prorocilor

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă