Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.3-4 din 2011  
         
  Articol:   CONTRADICŢIE ÎN CREDINŢĂ SAU CIOROVĂIALĂ ÎNTRE TEOLOGI? DISCURSUL DESPRE O CONTRADICŢIE ÎN CREDINŢĂ ÎNTRE ŞCOALA ARDELEANĂ ŞI ORTODOXIE ESTE REZULTATUL UNEI PRETENŢII, DE NATURĂ PROFANĂ, LA UNIFORMITATEA PROPOVĂDUIRII ECLEZIALE.

Autori:  ERNST CHRISTOPH SUTTNER.
 
       
         
  Rezumat:  

Contradicţie în credinţă sau ciorovăială între teologi? Discursul despre o contradicţie în credinţă între Şcoala Ardeleană şi Ortodoxie este rezultatul unei pretenţii, de natură profană, la uniformitatea propovăduirii ecleziale. Perspectiva actuală a conciliului Vatican II asupra legitimităţii diversităţii în exprimarea credinţei nu a fost îmbrăţişată întotdeauna în Biserică, cu toate că era una dintre normele de bază ale comunităţii primare şi că a fost subliniată şi la conciliul florentin. Treptata îndepărtare între Biserica Răsăritului şi cea a Apusului au dus între altele, după unirea cu Roma, la nerecunoaşterea tainelor celebrate în Biserica Greco-Catolică de către ortodocşi şi la o treptată latinizare a uniţilor mai profundă decât le-o cereau actele unirii.

Cuvinte cheie: Unire, conciliul florentin, Vatican II, latinizare, filioque, Purgatoriu, sacramente, formare teologică

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă