Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.3 din 2010  
         
  Articol:   DIN ANTECEDENTELE ÎNFIINŢĂRII EPISCOPIEI DE HAJDÚDOROG.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Înţelegerea dintre Austria şi Ungaria perfectată în 1867 a plasat nu numai viaţa politică şi socială pe noile coordonate ale dualismului, ci a modelat şi stimulat o serie de proiecte referitoare la Bisericile din Imperiu. Acest studiu pune în lumină câteva momente esenţiale care au marcat politica guvernamentală maghiară vizavi de Bisericile greco-catolice din Ungaria dualistă. Se au în vedere paşii făcuţi în direcţia edificării unor structuri ecleziastice destinate să răspundă optim intereselor guvernamentale, al căror principal ţel era integrarea populaţiilor conlocuitoare într-o structură politică unică: cea maghiară. Studiul de faţă are în vedere reacţia venită din interiorul comunităţilor de credincioşi greco-catolici ruteni şi români la măsurile de maghiarizare prin Biserică. Accentul cade asupra Sătmarului, ca zonă cheie în evoluţia acestei probleme religioase la începutul secolului XX.

Cuvinte cheie: Dualism, legislaţie maghiară, autonomie catolică, placetum regium, Biserica Greco-Catolică din Ungaria, mişcarea „Hajdúdorog”, Sătmar
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă