Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.3 din 2008  
         
  Articol:   CUVÂNTUL ÎN SLUJBA VALORILOR CREŞTINE SAU DESPRE O REEDITARE: ION AGÂRBICEANU, SCRIERI CREŞTINE, BUNA VESTIRE, BLAJ 2008, 390 P..

Autori:  SIMONA ŞTEFANA ZETEA.
 
       
         
  Rezumat:  Trăim vremuri în care pentru unii trecutul nu mai înseamnă nimic, în vreme ce pentru alţii înseamnă totul. Care este oare justa măsură în cultivarea şi fructificarea reverenţei faţă de trecut? Fără îndoială a renega trecutul înseamnă a ne reteza rădăcinile din care ne tragem seva, iar a trăi triumfalist în trecut înseamnă a neglija prezentul şi a pune în primejdie însuşi viitorul. Aceasta este însă o mai largă temă de meditaţie, iar eu îmi propun să fac aici o simplă prezentare a unei recente apariţii editoriale, şi anume a Scrierilor creştine ale lui Ion Agârbiceanu. Reformulez aşadar întrebarea de mai sus: Ce rost mai are azi să scoatem din sertarul bunicilor lucrările prăfuite ale unui preot scriitor? Vor fi fiind depăşite fără doar şi poate, ar putea spune unii, câtă vreme vitrinele gem de noi apariţii în domeniul spiritualităţii. Sunt de neegalat ar putea crede alţii, negând orice valoare a celor publicate după ’48 (punctul de referinţă ar putea fi oricare altul, în funcţie de sensibilităţi).

Cuvinte-cheie: Agârbiceanu, preot, creştinism, predică, comunitate, biserică, spiritualitate, valori creştine, schimnic, discipol.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă