Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.3 din 2008  
         
  Articol:   CALCULUL DATEI PAŞTELUI. SCURT ISTORIC ŞI PERSPECTIVE.

Autori:  WILHELM TAUWINKL.
 
       
         
  Rezumat:  Articolul reia tema diferenţelor în calculul datei Paştelui, mereu de actualitate în România, mai ales în ani ca 2008, în care diferenţ dintre Paştele catolic şi cel ortodox este de 5 săptămâni. După descrierea elementelor caracteristice calculului datei Paştelui în Biblie, a legăturii dintre Paştele iudaic şi cel creştin şi a explicaţiilor privind structura calendarului lunar şi a celui solar, articolul studiază diferitele controverse care au avut loc în decursul istoriei şi soluţiile găsite la acestea. Reforma gregoriană a calendarului a introdus noi diferenţe în calculul datei Paştelui, iar concluzia studiului de faţă prezintă câteva posibile căi de a rezolva diferenţa sau de a o accepta într-o societate multiculturală.

Cuvinte cheie: calculul datei Paştelui, „quartodecimană”, Consiliul de la Niceea, echinocţiu, calendar iulian, calendar gregorian, anul lunar, anul solar, „epact”, ecumenism.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă